TRANSAKCIJSKA ANALIZA

Danes je transacijska analiza (TA) opredeljena kot teorija osebnosti in sistematična psihoterapija za osebnostno rast in spreminjanje. Teorija osebnosti temelji na modelu egostanj kot prvi temelj TA, ki nam pomaga razumeti človekovo vedenje, mišljenje in čustvovanje; je osnova teoriji komunikacije in teoriji otrokovega razvoja na podlagi življenskega scenarija, ki je drugi temelj teorije.

Model egostanj predstavljajo Otroka, Straša in Odraslega. Nekateri jih imajo za jasno določene načine vedenja, čustvovanja in mišljenja, vendar se sodobna stroka zavzema za pretočnost le-teh in npr. egostanje Otroka ni le nekaj travmatičnega, kar se nam je zgodilo v otroštvu, ampak je tudi naša nujno potrebna ustvarjalnost, ki jo potrebujemo za kakršnokoli spremembo v življenju. Ne gre za naš arhaičen del, ampak del, ki je vseskozi z nami in zahteva pozornost tekom celega življenja.

Egostanje Straša vključuje najpogosteje ponotranjena navodila, zapovedi (introjekt), ki nas navadno priganja ali vzpodbuja in pogosto tudi ovira, da bi naredili spontano spremembo.

Egostanje Odraslega predstavlja uspešno lovljenje ravnotežja med obema prej omenjenima. Značilnost egostanja Odraslega je po Ericu Bernu avtonomnost, ki je zmožnost zavedanja, intimnosti in spontanosti.

Še nekaj o življenjskem scenariju, ki je naslednji temelj teorije TA. Gre za naš načrt prilagoditve, ki ga začrtamo že zgodaj in potem teče zelo utečeno in gladko, vendar je ravno osvoboditev od tega scenarija srž naše avtonomnosti.

Objavil Nada Odar

Psihoterapevtka transakcijsko analitične smeri.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s