Članki

Sprejemanje včasih zamenjamo z idejo, da smo ok s tem kar se je zgodilo. Vendar ne gre za to. Nekateri nikoli niso ok s tem, da so izgubili ljubljeno osebo. Gre za sprejemanje realnosti, da ljubljene osebe ni več. Naučimo se živeti s tem. Tukaj se lahko zares zgodi naše ozdravljenje in prilagoditev, kljub temu, da le-to izgleda in se čuti kot nedosegljivo.

Elisbeth Kübler Ross: On Grief and Grieving

Preobrazba

Vsakič se zamislim ob dejstvu, da morajo nekatera semena dobesedno skozi ognjeni krst, da lahko vzklijejo. Kot ta kalifornijski ognjeni mak na sliki. Zacvetel je po velikem požaru v Tassajari, ki sem jo prav takrat obiskala. Seme je lahko dejavno še par let, potem spet zaspi do nove ognjene preobrazbe. Kaj ognjeni mak uči nas,Nadaljuj z branjem “Preobrazba”

Avtonomija

Kot cilj psihoterapije je Eric Berne navajal avtonomijo, ki je ni nikoli zares definiral. Opisal pa jo je kot zmožnost: spontanosti, zavedanja in intimnosti. Za avtonomno življenje je potreben pogum. Človek ne more živeti kot samotni otok in avtonomija ne pomeni tega. Si lahko dovolimo vdihiti življenje temu kar je v nas na vpogled množiciNadaljuj z branjem “Avtonomija”

Vir: Sodobna transakcijska analiza, Ian Steward in Vann Joines

Ko nas udari izguba, ne žalujemo le za izgubo samo, ampak tudi za razdrobljenimi prepričanji in pričakovanji o tem kakšno naj bi življenje bilo.

Elisabeth Kübler-Ross