Psihoterapija

Za naše slabo počutje včasih ni zdravstvenega razloga: pomanjkanje energije, ponavljajoče se bolečine in ponavljajoče se spiralne misli.

Imate občutek, da se nič ne premakne, vendar ne veste kje se lotiti?

Se želite soočiti z bolečino?

Čutite, da potrebujete konkretno spremembo v življenju in ste pripravljeni narediti prvi korak?

Načinov izogibanja in oklepanja je zelo veliko in teh se tekom življenskih izkušenj priučimo, jih okrepimo in se jih zelo težko znebimo. Verjamem, da se tu s pridom uporabi psihoterapija, saj nam omogoči, da sledimo notranjim željam in potrebam, ki so bile neuslišane.

Integrativna in relacijska transakcijska analiza je ena izmed mnogih vej psihoterapije. Klasično transakcijsko analizo je vzpostavil Eric Berne, ki je v šestedesetih letih prejšnjega stoletja zaslovel s knjigo Katero igro igraš? (“Games people play”). Njegov namen je bil približati psihoterapijo ljudem in jim s preprostimi modeli razložiti kje so ujeti v vzorcih. Bil je zagovornik odkrite komunikacije s klientom. Sledil je načelu:

+ Ljudje so OK.

+ Vsak ima sposobnost razmišljanja.

+ Ljudje lahko odločajo o svoji usodi in te odločitve lahko spreminjajo.

Eric Berne

Berne je cilje terapevtskega procesa opredelil z avtonomnostjo, ki jo je opisal kot:

  • Zmožnost zavedanja.
  • Spontanost.
  • Intimnost.

Danes

Zaupanje v proces terapije in tega kar se sproti odpira in skrb za to. Vzajemno zaupanje, zaupnost in odkritost klienta in terapevta.

Prepletanje številnih in različnih psihoterapevtskih pristopov. Dogovori o ciljih psihoterapije. Sprotno preverjanje in posodabljanje le-teh.

Poiskati pomoč v terapevtskem pogovoru ni več tabu in ima za seboj številne raziskave, ki potrjujejo uspešnost psihoterapevtskega procesa.

Več o relacijski transakcijski analizi: Transakcijska analiza